Hem > Cirkulationspumpar
Funderar du på att köpa ny eller byta cirkulationspump ska du ögna igenom den här guiden där du kan få svar på flera av dina frågor. Vi går bland annat igenom vilka två modeller vi rekommenderar och som du kan jämföra med andra cirkulationspumpar du är intresserad av för att se hur de står sig mot de marknadsledande.
Gå direkt till innehåll
Du kan få tag i en billig cirkulationspump på VVS Home.se. Deras e-handel har ett stort sortiment av pumpar från kända märken som Grundfos och Wilo och erbjuder dessutom snabba leveranser. De har 30+ års erfarenhet inom VVS och svarar gärna på dina frågor. Här är två av deras modeller, en för vattenburen värme och en för varmvatten.
Denna cirkulationspump för golvvärme och andra vattenburna värmesystem bygger på den beprövade ALPHA2-pumpen som sålts i fler än tre miljoner exemplar. Den är alltså en mycket populär modell som gjorts ännu bättre och därför sätter ribban för hur en cirkulationspump för värmesystem ska fungera.
Pumpen reducerar energiförbrukningen med upp till 80% jämfört med traditionella modeller och drar bara runt 80 kWh om året i en standardvilla på 150 kvadratmeter. Den går att använda både till radiatorer och golvvärme och klarar både ett- och tvårörsburna värmesystem.
Det är enkelt att se information på ALPHA1’s display om dess aktuella inställningar vilket gör den mycket användarvänlig. Dessutom kan driften ställas in för proportionellt eller konstant tryck. Läs mer om funktionerna på denna cirkulationspump hos VVS Home.se.
Specifikationer:
En cirkulationspump för varmvatten kallas tappvarmvattenpump, eller VVC-pump, där VVC står för varmvattencirkulation. Du som vill ha varmt vatten ur kranen utan att behöva spola en stund först ska alltså ha en VVC-pump.
Grundfos ALPHA2 är en högeffektiv våtlöpande cirkulationspump, vilket innebär att dess motor kyls av via vätskan i systemet i motsats till en torrlöpande pump som kyls via omgivningens luft.
Du hittar denna cirkulationspump billigt på VVS Home.se. Pumpen har flera smarta funktioner, exempelvis rensar den ut orenheter innan den börjar cirkulera vattnet. Den har även ett ”sommarläge” som sparar extra energi när utetemperaturen ökar. Pumpen är anti-magnetisk för att förhindra att metallpartiklar samlas i dess viktiga delar. Den har också ett skydd som gör att den stannar om ingen vätska finns i systemet vilket skyddar den från att bränna sönder. Utöver varmvatten kan den kopplas på värmesystem.
Specifikationer:
Här får du svar på dina frågor om cirkulationspumpar; hur de funkar, var du hittar dem och hur du stänger av dem.
En cirkulationspumps funktion när det gäller tappvarmvatten är att se till att du snabbt får varmvatten i kranen utan att behöva spola en längre stund. När det gäller cirkulationspumpar för uppvärmningssystem är dess funktion helt enkelt att pumpa runt varmvattnet i golvvärmeslingorna eller elementen. Moderna cirkulationspumpar ska vara högeffektiva, läs mer om kravet på energimyndigheten.se.
I ett värmepumpsystem sitter cirkulationspumpen före eller efter själva värmepumpen eller pannan.
För att stänga av cirkulationspumpen ska du bryta strömmen. Det finns antingen en strömbrytare på väggen intill pumpen, eller så får du dra ur sladden. Alternativt kan du släcka säkringen i fastighetens elcentral – eller skruva ur proppen om du har ett proppskåp.
Här hittar du svar på hur du kan fixa vanliga fel på cirkulationspumpar som inte fungerar som de ska.
Det brukar normalt sett inte vara möjligt att lufta en cirkulationspump, inte de av nyare slag åtminstone. Luftningen får i stället göras på någon annan punkt i systemet, exempelvis i radiatorerna eller värmepannan. Har du en cirkpump av äldre modell kan du alltid höra av dig till tillverkaren för att fråga om den kan luftas eller ej.
Om du märker att cirkulationspumpen inte snurrar finns två vanliga lösningar:
Om din cirkulationspump fastnat kan du dra ur axeln som har en skruvskåra i sig med en skruvmejsel. Axeln kan vara gömd bakom en plugg eller lucka, ibland på baksidan. Denna måste i så fall tas bort först. Var beredd på att det kan komma vatten när du skruvar; skydda de elektriska delarna.
Hjälpte det inte att skruva kan det vara ett elektriskt problem. Kontrollera spänningen och eventuella glapp i omkopplare och andra delar. Var försiktig, ta hjälp av en elektriker om du känner dig minsta osäker.
En cirkulationspumps hastighet ska gå att reglera (om du inte har en tryckstyrd cirkulationspump), men det finns inget varvtal som är det enda rätta. Det bästa är att fråga din leverantör eller installatör, annars kan du se om följande råd hjälper dig:
När en cirkulationspump låter kan det vara ett tecken på att den går på för högt varv. Du ska kunna ändra varvtalet manuellt eller via en display. Om du vill testa manuell justering, läs under rubriken ovan Om din cirkulationspump fastnat.
Det kan också vara så att oljudet kommer från närliggande termostatventiler. Om vattnet som matas ut är lite för varmt stryper de flödet vilket kan orsaka ljud. Prova att öppna ventilerna och se om det hjälper.
Blir din cirkulationspump varm är det ett tecken på att motorn är överhettad. Detta beror ofta på något av följande: